wtorek, 22 kwietnia 2014

Pesto z rukoli i buraczane kotlety

Ponieważ znalezienie wegańskiego pesto w zwykłym supermarkecie graniczy z cudem (kiedyś kupiłam jakieś zielone, ale nie pamiętam nazwy i nigdy więcej go nie widziałam), postanowiłam zrobić je samemu.
Pesto można zrobić z wieeelu rzeczy, ja dorwałam paczkę ładnej rukoli, którą z resztą bardzo lubię w każdej postaci.
Przepis jest prosty, można go modyfikować, chociaż tutaj prostota jest w cenie.



SKŁADNIKI

-100-125g rukoli (opakowania zwykle zawierają 125g)
-50-70g nerkowców albo orzechów włoskich
-2 łyżki soku z cytryny
-2 ząbki czosnku
-50-60 ml oliwy (niektóre przepisy mówią o kilku łyżkach oliwy, inne o 80ml,jeśli wolisz gęste pesto, dodaj mniej oliwy)
- mała łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu kolorowego lub czarnego

Wszystko blendujemy na gładką masę i gotowe:) Zamiast orzechów można użyć słonecznika, nie każdy też dodaje czosnku. Żeby jednak wyszło nam pesto, a nie przekombinowana pasta, nie dodawajmy zbyt wielu przypraw.


Kotlety buraczane



Słodkawe w smaku. I pieczone,a nie smażone!

SKŁADNIKI

-dwa buraki
-cebula
-dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szkl. bułki tartej (opcjonalnie można dodać więcej,jeśli ciasto będzie za luźne)
- 1/4 szkl. oleju
- 4 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
- 1/2 szklanki prażonego sezamu
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- sól, pieprz i opcjonalnie inne przyprawy (ja daję przyprawę bez glutaminianu sodu "Podlaska przyprawa do drobiu" czy też innej z tej serii)

Surowe buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubszym oczku. Cebulkę siekamy i podsmażamy. Mieszamy wszystkie składniki w misce,łącznie z przyprawami. Formujemy kotlety i pieczemy je na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut, obracając w połowie. I gotowe :) Posypaliśmy je łuskanymi ziarnami konopi z good-hemp.pl, które okazały się być smacznym dodatkiem do obiadów. Mają sporo białka i są źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz