piątek, 9 grudnia 2011

tahini diy



Pasta na bazie sezamu.Niezbędna,jeśli chcemy zrobić hummus.Podstawa wielu dań,jej słoik kosztuje w eko sklepach ponad 10 pln. Można ją zrobić samemu,potrzebny jest nam tylko sezam,olej,piekarnik i dobry blender :)
SKŁADNIKI:
*sporo sezamu,ponad 50g
*kilka łyżek oleju/oliwy
Na początku prażymy sezam na patelni,albo w piekarniku. Wysypujemy sezam równomiernie na blachę i wkładamy do nagrzanego (nawet 100 stopni wystarczy) piekarnika na 8-10 minut. Ziarna staną się złociste,niektóre mniej,inne bardziej,ale przede wszystkim "puszczą" olej. Prażenie/podpiekanie nie jest konieczne,ale po pierwsze ułatwi pracę blenderowi(ziarna będą bardziej miękkie),po drugie-doda aromatu naszej tahinie.
Przestudzony sezam wsypujemy do miski,dodajemy oleju/oliwy. I blenderujemy! Trzeba to robić przez kilka minut,dodając więcej oleju,jeśli będzie taka potrzeba. Voila!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz